Hangfeldolgozás

Műszaki/Technikai áttekintés

Mechanikai felépítése miatt a hangfalban sokkal inkább torzulhat a hang és jelentkezhetnek linearitási hibák, mint a hangátviteli lánc bármely más komponensében, beleértve a felvételt, keverést, gyártást, és a reprodukciót.

A DEQX éppen ezért a hangfal korrekciójával kezdi. A DEQX-Cal™ szoftver fejlett algoritmusai analizálják a hangsugárzókat, majd ennek alapján részletes korrekciós számításokat végeznek azok amplitúdójának és fázisának kalibrálásához.

A hangfalkorrekció után következik a helyiségakusztika bemérése, a hangzást befolyásoló esetleges térbeli anomáliák korrekciója. Végül a felhasználó által a saját ízlése szerint beállítható ekvalizátorral lehetőség van a finomhangolására, pl. saját felvételek készítéséhez vagy egyéni zenehallgatási szituációk optimalizálásához.

A DEQX tehát tisztán elkülöníti a hangfal- és helyiségkorrekciót, valamint a finomhangolást, s mindhárom – egymástól független – technikai szerepkörben a maximumot nyújtja, jól hallhatóan optimális végeredménnyel.

Hangfalkalibrálás

A DEQX-Cal szoftverének hangimpulzus-feldolgozó algoritmusai precízen analizálják mindegyik hangfal vagy hangszóró mért válaszidejét. A beltéri hangvisszaverődések (visszhangok, rezonanciák) kiküszöbölése a felhasználó által beállítható időablak segítségével történik, amely izolálja az egyes hangfalak válaszidejét, majd nagy felbontású hangfalkorrekciós szűrőket generál, amelyeket fel kell tölteni a DEQX hardverére. E szűrők hatóköre az emberi fül által közvetlenül hallható közép- és magas-frekvenciás hangokra terjed ki.

A hangfalakban óhatatlanul keletkező fázishibák és időbeli eltolódások torzítják azokat a finom észlelési ingerületeket, amelyek az agyban az akusztikai és zenei „tisztaság”, a jó hangzás érzetét keltik. A DEQX-Cal a hangfal mért válaszidejét több ezer egyedi frekvenciacsoportra bontja, majd akkurátusan úgy modulálja őket, hogy mindegyik csoport egyszerre érkezzen a hallgató füléhez.

A DEQX hangfalkorrekciója kvázi-süketszobai (vagy közeltéri) mérésekkel korrigálja az egyes hangszórók fázisát, csoport-futásidejét és amplitúdóját. A DEQX digitális keresztváltói valódi lineárfázist, a keresztváltásból származó torzítást kiküszöbölő professzionális szűrőket, köztük pl. fésűs szűrést biztosítanak, egyszersmind javítják a közép- és magas frekvenciás irány-érzékenységet és dinamikát. A DEQX Calibrated™ alkalmazásával kalibrált hangfal tengelyirányú karakterisztikája a ±0,5 dB-es tartományban marad a mérés pontosságától függően. A DEQX keresztváltóinak tengelyen kívüli karakterisztikája ugyancsak nagyon kedvező.

Az előnyök kézzel foghatóak:

Mélysugárzók (szubok) integrálása

A hangfalak túlnyomó többsége nem képes lesugározni a legmélyebb hangokat. A DEQX segítségével folytonos egységbe integrálhatók a monó- és sztereó-szubok, a meredek vágású szűrőkkel kiküszöbölhető a szub(ok) „lokalizációja”, a keresztezési frekvenciák finomhangolása pedig egészen kicsi, 1 Hz-es lépésekben is lehetséges.

A DEQX-ba integrált mélysugárzó-vezérlés a szubok szakszerű integrálásának egyik legfontosabb, kritikus pontját: az időzítést (fáziskorrekciót) könnyíti meg. A DEQX-Cal megméri a mélynyomó és a fő hangfal közötti tényleges fáziskésést, amit azután a megfelelő időbeállítással pontosan korrigál.