Helyiségkorrekció

A legjobb hifi rendszer sem fog életszerű hangzást nyújtani, ha a helyiség akusztikája lerontja a hangfalak teljesítményét. A hangvisszaverődések, rezonanciák bizonyos frekvenciákon természetellenesen alacsony vagy magas amplitúdót eredményeznek, amitől a zene visszhangos vagy erőtlen lesz – esetleg ilyen is, olyan is. A DEQX javaslata az, hogy a zenehallgatásra szolgáló helyiség akusztikája fizikailag és elektronikusan is „korrigált” legyen. A középső és magas frekvenciák zömének elnyelését bízzuk a padlóra és a falakra, szőnyegekkel, falvédőkkel, hangfogó bútorokkal, pl. könyvszekrénnyel, amit a falhoz tolunk vagy a hangfal(ak) mögé állítunk. Természetesen ezeknél profibb módszerek is kínálkoznak, hiszen a mélyhangokat – főleg a legmélyebb basszust – rendkívül nehéz, gyakorlatilag lehetetlen kárpitokkal, bútorokkal megregulázni. Itt jön jól az elektronikus korrigálás!

Alacsonyfrekvenciás hanghullámtípusok minden helyiségben jelen vannak, még a legtökéletesebben szigetelt és kalibrált „audiofil” lehallgató-szobákban és stúdiókban is. A DEQX mérőapparátusa és parametrikus „Helyiség”- ekvalizátora lehetővé teszi ezek lokalizálását (bemérését) és eliminálását. A funkció mélynyomók nélkül is használható. Az eredmény: feszes, szinte tökéletes mélyhangzás, amely élő hatást kelt.

Míg a DEQX hangfalkorrekciója önmagában csak a hangfalat korrigálja, (elkerülve, hogy a mérésbe bármiféle helyiségakusztikai információt beleszámítson), addig a DEQX™ helyiségkorrekciója elsődlegesen a szoba akusztikájának olyan zavaró hatásait veszi figyelembe, melyeket házilagos „burkolással” (szőnyegek, falvédők, könyvespolcok - mint hangfogók alkalmazásával) alig vagy sehogy nem lehet kiküszöbölni. Az ilyen fizikai hangcsillapításnak akkor van értelme, ha a helyiségben csak mérsékelt hangvisszaverődés tapasztalható a középmagas tartományban, amelynél a DEQX hangfalkorrekciója önmagában is elégségesen korrigál. Az alsó 2–3 oktáv esetében azonban nehézkes vagy lehetetlen a házilagos csillapítás – ekkor jön jól a DEQX helyiségkorrekciója, melynek többsávos, minimálfázisos parametrikus ekvalizátora automatikusan és manuálisan is beállítható, az elsődleges zenehallgatási térpozícióra mért értékek alapján.

A DEQX Calibrated™ zeneszoba-szolgáltatásai: