Gyakran ismételt kérdések

Melyik modellek használhatók hangszóró és szobaakusztika korrekcióra?

Mindegyik. A HDP-modellek HD-Active™ funkcióval is rendelkeznek, tehát képesek a lineár-fázisú digitális keresztváltásra.

Mely modellek alkalmasak a Roon szoftver futtatására?

A PreMate Plus és a HDP-5 készülékek

Van-e valami hátránya annak, hogy HD-Active modellt választok, ha kezdetben csak sztereó hangfalakat fogok használni?

Semmi az ég-világon (azon kívül, hogy többet kell érte fizetni…) A HDP-4 ill. HDP-5 technikailag ugyanaz, mint a PreMATE ill. a PreMATE+, „csak” a HD-Active-val tudnak többet.

Hogyan működik a szubbasszus-integráció?

A következő négy lépés szükséges a mélysugárzó tökéletes rendszerbe integrálásához:

  1. Frekvencia- és fázis kiegyenlítés
  2. Szoba-akusztika korrekció
  3. A hangszórókból érkező hangok késleltetésének kiküszöbölése
  4. A váltási frekvencia beállítása

Nem olyan komplikált, mint az űrtechnológia, de jó beállítás esetén meglepően hatékony.

Használható a DEQX síkmembrános hangszórók kiegyenlítésére?

Teljes mértékben. Nagyon sok esetben felhasználóink elektrosztatikus, bipoláris vagy körsugárzó hangszóróhoz illesztették a processzorainkat.

Miért kell egyáltalán kalibrálni a hangszórókat?

A hangsugárzók mérhető hibái általában legalább százszorosan haladják meg az elektronikák megfelelő paramétereit. (És ezek a hibák csak a statikus mérésekre vonatkoznak, dinamikus viszonyok között – például amilyent a zene reprodukálása jelent - még rosszabbak azt eredmények). A DEQX processzorok használatával nagyságrendekkel csökkenthetők ezek a hibák, addig nem tapasztalt mértékben javítva a hangot.

Mi az impulzus-átvitel és hogyan képes korrigálni a DEQX?

Az impulzus-átvitel a hangszórók bemeneti jelre adott válaszának időbeni eltérését jelenti. A DEQX legfontosabb tulajdonsága, hogy ezt a torzítást képes kompenzálni. A minden egyes hangszórót külön-külön analizál, és kiegyenlíti a mindig jelen lévő időzítési- és fázis-eltéréseket. A kis késleltetésű véges/végtelen impulzusválaszon (FIR/IIR) alapuló digitális jelfeldolgozás új generációját kifejezetten hangfalkorrekcióhoz fejlesztette ki a DEQX a 90-es években.

A hangfal fázis-, ill. amplitúdó-pontosságát annak mért impulzusválasza határozza meg bármely frekvencián. A DEQX a „Convolution FFT” (a konvolúciós elméletben alkalmazott gyors Fourier-transzformáció) alkalmazásával számítja ki a hangfal impulzusválaszát. A DEQX így korrigálja az Ön rendszerében a hangfalak - a többi komponens kisebb hibáihoz képest - lényegesen nagyobb torzításait.

A hangimpulzus feldolgozása az előerősítő és a teljesítményerősítő között történik, a DEQX tehát hasonlóan kapcsolódik a rendszerhez, mint egy hagyományos ekvalizátor – de a hasonlóság csupán ennyi, a DEQX ugyanis képes korrigálni az Ön hangfalaiban mért hibákat! Ez technikailag és minőségileg teljesen más, mint a hagyományos ekvalizátorokkal elérhető hangkiegyenlítés, amellyel lehetetlen a különböző frekvenciákon jelen lévő kritikus fázishibák kiküszöbölése.

Hogyan korrigálja a szoba akusztikai anomáliáit a DEQX?

A hangszórók impulzus átvitelének korrigálása után (de csak akkor!) a lehallgató helyiség hibáit is (nagyrészt) el lehet tüntetni. Ehhez egy vagy több mérésre kerül sor a hallgató pozíciójából. Tágas térben többszörös mérések alapján átlagolt kalibrálás történik, kisebb térben (1–2 fős hallgatóság esetén) csak egy kiválasztott (kitüntetett) vonatkoztatási pontra mér a rendszer. Négy, egyedileg programozható funkcióval a legkülönbözőbb konfigurációkat menthetjük el.

Ha a mélysugárzó saját erősítéssel rendelkezik (pl. önálló erősítésű szubok vagy kettős- erősítésű biamplifikált hangfalak esetében), bemérése a hangfal kalibrálásához a hallgató pozíciójából is történhet, ami jobb eredményt ad, mert így a helyiség akusztikáját is figyelembe veszi, azaz torzítatlan marad a középtartomány.

A hangfalkorrekció után általában már csak minimális helyiségkorrekcióra van szükség, főleg a mélyfrekvencia-tartományában. A DEQX többsávos, minimál-fázisos parametrikus ekvalizátora automatikusan és manuálisan is beállítható, illetve egyéni igény szerint szabályozható. Négy beállítást lehet programozni és a távvezérlő segítségével aktiválni.

Az impulzus-átvitel kalibrálása hat a frekvencia-átvitelre is?

Természetesen. A frekvencia-átvitelben jelentkező egyenetlenségeket túlnyomó részben a csoport-futás idő (fázis és időzítés) hibák okozzák, ezért a kalibrált hangszórók frekvencia-átvitele is hihetetlen egyenessé válik! A hagyományos ekvalizátorok a frekvenciaválasz kiegyenlítése során a szomszédos frekvenciákat is óhatatlanul módosítják – ráadásul a fázis linearitását is torzítják.

A DEQX képes rá, hogy több ezer frekvencia ponton, és csakis olyan mértékben korrigálja a jel fázisát és amplitúdóját, amilyen mértékben az a süketszobai hangfalmérések alapján szükséges – miközben lineáris fázis-átvitelt biztosít. Hagyományos, analóg technikával mindez kivitelezhetetlen!